"Oje vita, oje vita mia... oje core 'e chistu core... si' stata 'o primmo ammore... e 'o primmo e ll'ùrdemo sarraje pe' me!"

Napoli

Napoli

A Maradona-festmény újra él és virul

Egy kis Nápoly

2016. november 12. - Pietro87

quart_spagn.jpg

"Nápolyt látni és meghalni" - tartja Goethe egyik leghíresebb szólása, melyet itáliai barangolása idején jegyezhetett le. Bár sok variáció van rá, hogy miként is hangozhatott a mondás, melyet csak maga a híres költő tudna megmondani nekünk. Addig pedig megy a találgatás. Azonban nem is ez az érdekes most számunkra, hanem az, hogyha Nápolyban járunk, akkor a sok érdekes épület és látnivaló mellett, létezik egy hely, amelyet egyszerűen nem szabad kihagynunk.

Nápoly. San Ferdinando. Quartieri Spagnoli.

Nápoly, San Ferdinando kerületében találhatjuk meg a város egyik történelmi szegletét, a Spanyol negyedet, mely nevét a középkor folyamán az itt állomásozó spanyol helyőrség után kapta. Ennyit röviden a történelmi szálról, a negyedről bővebben pedig itt találhattok infókat.

mario_murales.jpg

Tehát a zsúfolt, szűk utcácskák egyikében áll egy nagyszerű, gigantikus méretű falfestmény a város legismertebb argentin futballistájáról, melyet még a második scudetto emlékére emeltek 1990 során. A hatalmas Maradona-festményen, melyet a via Emanuele De Deón találunk, mint minden ilyen alkotáson, sajnos kifogott az idő vasfoga és az évek során szinte teljesen tönkrement. Diego alakja ugyan nagy nehezen kivehető volt még, de a színek eltűntek a falról, ütött-kopottá váltak. Valószínűleg ezt unhatta meg Salvatore Iodice, aki nem akarta azt látni, hogy ez a nagyszerű kép csak úgy eltűnjön a színről és néhány társával ez év február végén hozzá is kezdett a remekmű restaurálásához.

regi_fest.jpg

Mario Filardi (1967-2010) a festmény kiötlője, egyben kivitelezője és a spanyol negyed szülöttje még úgy festette fel az Isteni Diegót, hogy az argentin arca mögött csupán a fal állt. Azonban olyan hét-nyolc éve, arra ébredtek a helyiek, hogy Maradona arca eltűnt, a helyén pedig egy nyitott ablak tátongott. Nem értette senki, hogy miért pont a kedvenc focista arcán kellett feltörni a falat - nyilván pont így jött ki az egész -, de a legszörnyűbb az volt, amikor ezt Mario Filardi is meglátta. Ezt már maga Teresa, Mario húga meséli el.

renovalas_maradona_fest.jpg

Visszatérve a jelenbe, így Salvatore Iodice és kis csapata azzal az ötlettel állt elő, hogy egyszerre kellene megtartani az ablakot és visszavarázsolni Diego arcát is. Tehát valamit fel kellett tenniük az ablakhoz, melyre ugyanúgy tudnak festeni és az ott lévők rendeltetésszerűen tudják használni továbbra is az ablakot. A kivitelezés olyannyira jól sikerült - főleg a festmény újszerű látványa -, hogy az, a Ciro keresztnévre hallgató lakót is elkápráztatta. Ahogy ő mondta: "legszívesebben soha többé nem nyitnám ki azt az ablakot". Amikor odaköltözött a festmény már állt, de az ablak látványa mindig elszomorította, hogy pont kitakarta Maradona arcát.

ren_maradona_festm.jpg

De végül minden a helyére került: Ciro is jól járt, a spanyol negyed és Nápoly lakói szintén, valamint a városba látogató turisták is, mert Filardi, újraalkotott remekműje ismét régi fényében tündököl. A festményt elkészülte után, március 4-én este már egy ünneplő tömeg fogadta, melyet ahogyan azt illik, kellően fel is avattak. Mi innen csak reméljük, hogy erre a csodaszép látványt nyújtó képre a továbbiakban is oda fognak figyelni, ha kell korábban is javítani, hogy az megmaradjon az utókor számára is. Valamint, hogy tovább hirdesse, hogy anno egy világklasszis futballista mekkora sikerekre vezette a város nagyszerű csapatát, a Napolit.

További képek, videók a régi és új festményről, a renoválásról, illetve a felavatásról:

murales-maradona.jpg

osszehas_marad_fest.jpg

festm_marad.jpgkozeli_marad.jpg

maradona.jpg

unnep_marad_fest.jpg

unneples_mural.jpg

 

Nápolyban még ezeket is megcsodálhatjuk:

marad_napoli_napoly.jpg

diego-maradona-platini_mural-.jpg

maradpla.jpg

maradona-mano-de-dios-quartieri-spagnoli.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://forzanapoli.blog.hu/api/trackback/id/tr7611949247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása