"Oje vita, oje vita mia... oje core 'e chistu core... si' stata 'o primmo ammore... e 'o primmo e ll'ùrdemo sarraje pe' me!"

Napoli

Napoli

Marek tizedes

Tíz szezon Marek Hamsíkkal

2016. november 14. - Pietro87

hams_lav_2007.jpgAz elmúlt meccseken többnyire egy ember húzta a csapat igáját, egyvalaki volt képes az ellenfelek hálójába betalálni. Ez az ember nem más, mint Marek Hamsík, akiről szólni fog a következő poszt. A mostani írásban nem is annyira a karakterek, hanem inkább a képek fognak dominálni, amelynél segítségül vettük a Corriere dello Sport egy korábbi képes-cikkét. Csapatkapitányunkról, Marek Hamsíkról lesz szó, aki már a 10. szezonját tapossa a Napolinál és akit ez alkalomból a híres olasz sportújság górcső alá is vett. Pontosabban az elmúlt évek kezdőcsapatait, melyekben Marek rendre benne szerepelt. Teljesen mindegy volt, hogy Reja, Donadoni, Mazzarri, Benítez vagy Sarri állította össze a kezdő 11-et, a szlovák kihagyhatatlannak bizonyult, olyannyira, hogy idővel Cannavarótól ő örökölte meg a karszalagot. Ma egyfajta szimbóluma a Napolinak és amilyen kölcsönös a szerelem játékos és csapat között, nagyon jó az esély arra, hogy még évekig nálunk játsszon. És ez alatt az időszak alatt fontos rekordokat döntsön meg, gondolok itt elsősorban szereplési és góllövői mutatókra. Ennyi előzetes után pedig nézzük is át ezeket a kezdőket.

form1.jpg

2007 tavaszán a Napoli feljut a Serie A-ba, majd az átigazolási szezonban egy argentin, egy uruguayi és egy szlovák játékos érkezik a déli csapathoz. Akár óriási mellényúlás is lehetetne ez a hármas igazolás, de végül Lavezzi, Gargano és Hamsík éveken át oszlopos tagjai a Napolinak; utóbbi pedig ma már csapatkapitánya is. Többnyire 7 olasszal a kezdőben, a jól bevált 3-5-2-vel és Rejával a padon a Napoli kiharcolja az UEFA Kupában való részvétel jogát. Hamsík 9 góllal zárja a szezont, de a házi gólkirály Lavezzi és Domizzi 11 góllal, ugyanakkor a bajnokságban senki nem lő többet a szlováknál tőlünk.

form2.jpgA következő évben Hamsík ismét a kezdőcsapat tagja és a Napoli még szenzációsabban rajtol, mint az azt megelőző szezonban. A féltávnál azonban egy törés következik be a játékban és hosszú, győzelmek nélküli hónapok következnek részben Rejával - akit elküldenek majd -, részben pedig Donadonival. A remek őszi eredményeket tökéletesen sikerül lerombolni tavaszra, melynek az eredménye egy csalódást keltő 12. pozíció lesz. Marek idén sem adja alább: 9 gól a bajnokságban, 12 összesen; senki nem előzi meg tőlünk egyik kimutatásban sem.

form3.jpg

A további romlást Donadoni sem tudja megállítani, legfeljebb minimálisan kezelni, miközben a csapat játékát a botrányos és a nézhetetlen jelzőkkel írhatjuk le a legtökéletesebben. Így a hetedik forduló után meneszti De Laurentiis Donadonit és a helyére Walter Mazzarrit ülteti. Még mindig a 3-5-2-es felállás az uralkodó, de a Napolinak stílusa lesz, Hamsík karrierje pedig innentől kezdve még inkább felfelé ível. A bajnokság végén a csapat a hatodik pozícióban végez, így egy év szünet után újra kijut Európába. Hamsík 12 gólt szerez, mindegyiket a Serie A-ban, mellyel újra házi gólkirály. Tizenkét gólja pedig máig egyéni rekordja a bajnokságot tekintve.

form4.jpg

Mazzarri első teljes idénye a csapatnál, vele kezdik a nyári felkészülést és mint tudjuk, az ADL-éra legjobb bajnoki helyezését éri el a szezon végén a Napoli. Hamsík pozíciója és csapatban betöltött szerepe is megváltozik: közelebb kerül a kapuhoz, a középcsatárhoz, mellyel előtérbe kerül támadó vénája. A formációt már inkább tekinthetjük 3-4-2-1-nek, melyben Lavezzi és Hamsík feladata lesz Cavani kiszolgálása, s mely felállásában a szárnyvédőknek is óriási szerep jut mind védekezésben, mind támadásban egyaránt. A Napoli tehát dobogón végez és bejut a Bajnokok Ligája csoportkörébe, Hamsík pedig 13 gólt szerez a szezonban. Legjobb idénye lesz ez a gólokra kivetítve. A 2010/11-es évadtól nézve soha nem lesz már házi gólkirály - ez nem akkora szégyen egy középpályástól -, de ebben a szezonban az ezüstöt így is bezsebeli a házi góllövőlistán. 

form5.jpg

Ebben az idényben Napoli kipróbálhatja magát a Bajnokok Ligájában, egy-két személyi változás történik a kezdőben, de Hamsík továbbra is oszlopos tagja marad a csapatnak. A posztja sem változik az előző évadhoz képest, ahogyan góljainak és gólpasszainak száma is: 12+9-cel zár a kanadai táblázaton. A szezon végi ötödik hely azért csalódást keltő, mert így ugrik az újabb BL. A 2012-es nyár pedig azért válik kissé szomorkássá, mert a Napoli nagy kedvence, Lavezzi a PSG-hez igazol

form6.jpg

Lavezzi megy, Insigne egy helyi, óriási tehetségnek kikiáltott ifjú visszatér a gárdához a nagyszerű kölcsönben töltött évek után. Az argentin láncszem kiválása, maga után vonja, hogy Mazzarri egy picit átalakítsa a támadószekciót, melyben Hamsík központi szerepet fog kapni. A 2012/13-as idényben a Napoli megszerzi az ezüstöt, miután 9 ponttal lemarad a Juventustól, Cavani gólkirály lesz, Hamsík pedig 11 bajnoki gólja mellett, 13 gólpasszt is kioszt a Serie A-ban. Ezzel az eredménnyel pedig az első helyen végez a gólpassz listán. Viszont a sok öröm után jön a fekete leves: előbb Mazzarri, majd Cavani is búcsút int Nápolynak.

form7.jpg

Alapjaiban változik meg a Napoli erre az évre és az alapokat egy bizonyos Rafa Benítez kezdi el lerakni, aki óriási reményekkel érkezik meg a csapathoz. A 4-2-3-1 fog dominálni, melyből Cannavaro mindenki meglepetésére hirtelen kiszorul, Hamsík pedig az ék mögötti pozíciót fogja betölteni. Teljesen más ez a játék, mint Mazzarri idejében volt, más a feladat és nem is megy neki olyan jól ez. Marek szenved a Benítez-érában: hiába kezdi jól a szezont, sérülés is hátráltatja és nem igazán tudja elkapni a fonalat. Csak 7 gólt szerez, mely messze a legrosszabb idénye a találatokat nézve. Sajnos a játékát nézve is az lesz. Egyetlen pozitívum számára, bár szerintem ő sem ilyen módon képzelte el, hogy csapatkapitánya lesz a Napolinak.

form8.jpg

A formáció nem változik erre az évadra sem, azonban a Napoli rég nem látott hanyatláson megy keresztül. Mintha a  Donadoni korszak elevenedne meg előttünk, olyan gyatra teljesítménnyel rukkol elő a csapat, sokszor nem értjük, a csapat játékát, már ha azt egyáltalán lehet játéknak nevezni. A Mazzarri által felvázolt stílusnak a csírája sem lelhető fel és hiába, hogy Hamsík majdnem megduplázza előző idénybeli góljainak a számát - 13 gólt termel összesen, míg a bajnokságban ugyanennyi gólpasszt jegyez -, a Napoli csupán az ötödik helyre fut be a bajnokságban. Az Európa Liga menetelés ugyan szívmelengető, de az elődöntőben való kiesés, mellbevágó. A szezon végén Benítez veszi a kalapját, a helyére pedig Maurizio Sarrit nevezi ki a vezetőség

form9.jpg

Amennyire bizonytalan az olasz szakma Sarri kinevezését illetően, legalább olyannyira lepődik meg a Napoli játékán és eredményein. A védekezés összeáll, a csapatnak újra van stílusa, mely által tudja is, hogy mit akar játszani. Az is fontos tényező, hogy Sarri felismeri, hogy a keret nem alkalmas a 4-3-1-2-re és még időben átvált a 4-3-3-as formációra. Illik azt is megjegyezni hogy, a szezon közben több fordulón keresztül a Napoli vezeti a bajnokságot, s nem utolsó sorban őszi bajnoki címet is szerez. Azonban sajnos csak ezt szerzi meg, mert a Juve elleni vereség sorsfordítónak bizonyul és az üldöző szerep nem áll jó a csapatnak. Ennek ellenére Higuaín történelmi 36 góllal zsebeli be a gólkirályi címet, Hamsík pedig 6+11-es mutatóval írja fel magát a kanadai táblázatra. Összesen egyébként 8 gólt szerez az idényben, de ami sokkal fontosabb, hogy teljesen megújul. Jobban mondva: visszakapjuk az igazi Hamsíkot.

form10.jpg

Nagyon jó kérdés, hogy mi lesz idén. Milyen irányt vesz a Sarri-projekt: bukás vagy dicsőség lesz a vége. Eddig sajnos úgy néz ki, hogy az utóbbi fog érvényesülni, de szerintem ezzel még várjunk a végéig. Azért se legyünk pesszimisták, mert ugyan van egyfajta hasonlóság a Benítez-éra és Sarri évei közt - az első év után jelentős visszaesés -, de itt most teljesen másfajta bajokról beszélhetünk. Az első számú csatárunk hosszú hónapokra kidől, olyan játékosok követnek el egyéni hibákat, akiktől talán már joggal várnánk el, hogy komoly bakik nélkül hozzanak le meccseket. Beníteznél maga a rendszer esik szét, amely gyakorlatilag kudarcra van ítélve, míg idén mintha mi magunk rombolnánk le, egy amúgy teljesen jó struktúrát. A rombolókhoz nem tartozik hozzá Hamsík, aki ebben a szezonban is azt nyújtja, amit kell: legutóbbi két meccsünkön ő szerzi a góljainkat, melyek sajnos csak az 1-1-es eredményekhez elegendőek. De húzza a csapatot a Serie A-ban és a Bajnokok Ligájában is.

hamsik_158.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://forzanapoli.blog.hu/api/trackback/id/tr3511776049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása