"Oje vita, oje vita mia... oje core 'e chistu core... si' stata 'o primmo ammore... e 'o primmo e ll'ùrdemo sarraje pe' me!"

Napoli

Napoli

Indul az európai kaland

Bajnokok Ligája csoportkör 1. forduló: Dinamo Kijev előtt

2016. szeptember 13. - Pietro87

din_kijev_bl.jpgKözel három évnyi szünet után ma ismét pályára lépünk az európai klubfutball legmagasabban jegyzett sorozatában, ahol az ellenfél a Dinamo Kijev csapata lesz. A fájó, Arsenal elleni 2-0-ás győzelem és kiesés, valamint Higuaín meccs végi könnyei a múlté; más szelek fújnak ma már Nápolyban. Kereshetjük az okokat, hogy miért lehetett akkor 12 ponttal kiesni, hogy teljesen más lett volna az egész történet, ha Zuniga nem lő öngólt a Dortmund elleni győzelmünk alkalmával, vagy ha az Arsenal a 2-0 helyett csak egy góllal intéz el és akkor előzzük az angolokat. Bosszankodhatunk, hogy ugyanekkor a Zenit 6 egységgel is bejutott a legjobb 16 közé, mi pedig mehettünk az Európa Ligába. Valahol a sors keze is benne van, hogy ennyi balszerencse után vére egy könnyebb csoportból indulunk, miután más célunk nem is lehet, mint bejutni a nyolcaddöntőbe.

Egyet leszögezhetünk. Amikor a Napoli történelme során valaha is bejutott a Bajnokok Ligájába, mindig a halálcsoportba került. 2011-ben számítottunk is erre, mert nem rendelkeztünk még elegendő koefficiens pontokkal, 2013-ban pedig még mindig nem tudtunk annyit összekaparni, hogy jobb helyzetet teremtsünk meg magunknak. 5 évvel korábban sikerült továbbmennünk a Bayern München, Manchester City, Villarreal trió mellől, viszont Benítezzel nem tudtuk venni a Dortmund, Arsenal és Marseille jelentette akadályokat.

Viszont idén jobb esélyünk van arra, hogy ne rágjuk a körmeinket az utolsó pillanatokig, hiszen már a sorsolásnál a második kalapból húztak minket és topligás csapatokat is sikerült elkerülni. Vagyis sem spanyol, sem angol, sem német, sem pedig francia csapat nem akadt a horgunkra. Ám helyettük megkaptuk a portugál, az ukrán és a török bajnokot: sorrendben a Benficát, a Dinamo Kijevet és a Besiktast. Lényegesen jobb beosztás ez, mint az előzőek voltak, hozzátéve gyorsan, hogy egy percig sem becsülhetjük le őket.

din_kij_bl_edzes.jpg

Dinamóra készülve 

Ami minket illet, két fő kivételével mindenki útra kelt Kijevbe, még Albiol is, akinek a repülés előtt akadt egy kis problémája az útlevelével, ami szerencsére megoldódott. Giaccherininek a reggeli edzést idő előtt be kellett fejezni, mert összeszedett egy kisebb sérülést, így Striniccsel együtt otthon maradtak, akinek a mellőzése nem lett megindokolva. 

Egyébként ez volt az utazó keret: Reina, Rafael, Sepe, Albiol, Maksimovic, Ghoulam, Hysaj, Koulibaly, Maggio, Allan, Diawara, Rog, Jorginho, Zielinski, Hamsik, Callejon, Lorenzo Insigne, Mertens, Gabbiadini, Milik.

A Palermóban pihenőt kapó kulcsfigurák minden bizonnyal kezdeni fognak az ukrán fővárosban, így Hysaj, Allan és Mertens is ott lesznek a kezdő sípszónál a pályán. Azt, hogy mi lesz, szinte megtippelhetetlen, mert ugyan mi számítunk a meccs esélyesének, Ukrajnában az elmúlt években nem sok babér termett. Nem könnyű elfelejteni a Dnipro ellen elbukott EL elődöntőt, amikor idegenben kikaptunk 1-0-ra, s a visszavágón csak 1-1-re tudtunk végezni. Kár, hogy a Dnipro döntőt érő gólja lesről született. De Mazzarri ideje alatt is találkoztunk velük, s nagyon lesimáztak kint 3-1-re. Lássuk be, nem túlzottan jó előjelek ezek nekünk, ha ukrán csapathoz kell utaznunk.

rebrov_kiev.jpg

Rebrov eddig edzőként sem vall szégyent egykori csapatánál

A továbbiakban beszéljünk egy kicsit mai ellenfelünkről is. Ha követjük az ukrán pontvadászatot, az utóbbi években ahhoz szokhattunk hozzá, hogy a Sahtar Doneck rendszerint behúzza a hazai bajnokságot, ezzel rendszeres résztvevője a Bajnokok Ligájának, a nagy rivális Dinamo Kijevet pedig kilöki a rivaldafényből. Illetve mondhattuk ezt Serhiy Rebrov érkezéséig. A volt csatár 2014 áprilisában lett a kijeviek edzője és egy hónap múlva már kupagyőzelmet ünnepelhetett övéivel, miután a döntőben legyőzte a nagy rivális Sahtart. Aztán a 2014/15-ös bajnokságot már behúzta, 10 pontot verve a Doneckre, s tette mindezt veretlenül. Közben  a csapat megvédte címét a hazai kupában és az Európa Ligában a legjobb nyolc közé verekedte be magát, ahol a Fiorentina állította meg. Az előző bajnokságot szintén megnyerték, s közben, immár a Bajnokok Ligájában hajtottak végre egy kisebb csodát azzal, hogy megelőzték a csoportban a jobban vélt Portót. Aztán a 16 között a Manchester Cityvel már nem bírtak. Az idei kiírásban egy Ukrán Szuperkupánál tartanak, viszont a bajnokságban 7 kör után a Sahtar mögött helyezkednek el, s múlt hét pénteken épp velük játszottak egy 1-1-et. A rangadó előtt pedig otthon kaptak ki meglepetésre a Vorsklától, tehát meglehet, hogy épp most érte utol őket a hullámvölgy.

A Dinamo az előző kiírásban egyszer sem szenvedett vereséget a csoportban otthon: döntetlent játszott a Chelseavel és a Portóval, illetve verte a Maccabi Tel Avivot. Az egyenes kieséses szakaszban azonban belefutott egy hazai 3-1-es vereségbe, mely után borítékolható volt a búcsú a Manchester City ellenében. Tényleg jó kérdés, hogy mire megyünk majd ellenük, hogy Sarri képes lesz-e a tavalyi európai szerepléshez egy hasonlót nyomni - gondolok itt a csoportkörben aratott győzelmekre. Az biztos, hogy sokat vártunk már egy Bajnokok Ligája meccsre, Hamsíkék is éhesek a sikerre és az ilyen összecsapásokra. Sarri pedig bizonyíthat, hogy egy szinttel feljebb is meg tudja állni a helyét. Mi szurkolunk mindannyiuknak.

Ezeket a kezdőket tippelik:

Dinamo Kijev (4-2-3-1): Shovkovskiy; Morozyuk, Vida, Khacheridi, Makarenko; Rybalka, Garmash; Yarmolenko, Sydorchuk, Gusev; Moraes. All. Rebrov

Napoli (4-3-3): Reina; Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam; Allan, Jorginho, Hamsik; Callejon, Milik, Mertens. All. Sarri

A bejegyzés trackback címe:

https://forzanapoli.blog.hu/api/trackback/id/tr5811695877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása