"Oje vita, oje vita mia... oje core 'e chistu core... si' stata 'o primmo ammore... e 'o primmo e ll'ùrdemo sarraje pe' me!"

Napoli

Napoli

Ez akkor is egy derbi lesz

Serie A 16. forduló: Cagliari előtt

2016. december 11. - Pietro87

cagliari_tifosi.jpg

Mondta az egyszeri Cagliari drukker a városba érkező nápolyinak, aki csak döbbenten meredt a nagy semmibe és közben semmit nem értett az egészből.

- Mégis miket hordasz itt összevissza? Fogalmam sincs, hogy miről beszélsz! - válaszolta a nápolyi a még mindig dühös szárdnak.

- Talán nem emlékszel már arra a '97-es júniusi napra? Na figyelj ide, elmesélem akkor neked.

Az 1996/97-es szezon végén járunk, amikor még állt az a szabály az olasz bajnokságban, hogy az azonos pontszámmal végzett csapatoknak, plusz egy meccsen kellett eldönteniük a ki végez előbb a tabellán. Tehát nem a gólkülönbség és nem is az egymás elleni eredmények számítottak. Spareggiót játszottak és egy ilyen rendezvényen csapott össze egymással a Cagliari és a Piacenza csapata a San Paolóban 1997. június 15-én. A szárdok voltak a legjobb kieső csapat, de mivel szintén 37 pontot szereztek mint az előttük végzett, egyébként a bennmaradást elérő Piacenza, magukkal rántották egy ördögi játszmára.

Az a bizonyos meccs 1997 júniusából

Tehát idáig nyúlik vissza a történet és pontosan egy személyhez, Bortolo Muttihoz, aki abban az évadban a Piacenzát irányította és nyílt titok volt, hogy a mérkőzést követően a Napolinál fog munkát vállalni. A spareggióra kilátogató nápolyi szurkolók pedig értelemszerűen jövőbeli edzőjük mellett tették le voksukat és a Piacenza bennmaradásáért szorítottak. Ezt neheztelik még a mai napig is a Cagliari drukkerei, s nem mellékes az sem, hogy végül ők szálltak alá egy osztállyal, mert vesztettek 3-1-re.

Ennek a történelmi háttérnek kapcán rengeteg nyilatkozat, megnyilvánulás látott napvilágot a napokban, főleg a szárd oldalról. Vittorio Sanna rádiós-újságíró például odáig ment, hogy a szigeten sokkal fontosabb ez a meccs és jobban megmozgatja az embereket, mint amikor a Juventus érkezik hozzájuk. De Marco Sau, a Cagliari csatára is szót kért ennek kapcsán, aki szárd származása lévén nagyon is jól tudja, hogy mit éreznek most át a drukkereik és hogy mennyire készülnek a találkozóra. Egyfajta derbiként emlegeti a Cagliari - Napoli párosítást ő is, ahogy a középpályás Daniele Dessena is. Nápolyi oldalról Paolo Del Genio, Napoli drukker újságíró szólalt meg, aki maga is jelen volt ezen a kiesésről döntő találkozón és ő is csak azt tudja mondani, hogy a nápolyiak egyszerűen csak Mutti miatt kezdtek el drukkolni a Piacenzának.

benitez_cag-nap.jpg

A legutóbbi alkalommal 3-0-ra nyertünk a Cagliarinál Callejón, Balzano (öngól) és Gabbiadini góljaival

Ilyen előzmények ismeretében számíthatunk is rá, hogy paprikás meccs lesz, ahol a Cagliari mindnefajta titok nélkül arra fog törekedni, hogy borsot törjön majd a Napoli orra alá. Egyébként a szárdok arra is megorrolhatnak a Napolira, hogy a spareggio előtt pár évvel, kedvenc csapatuktól tette át székhelyét Nápolyba az imádott uruguayi csatár, Daniel Fonseca. De ez már egy másik történet.

Azonban a történelmi szálat elhagyva, sokkal fontosabb nekünk most, hogy tudjuk-e folytatni remek sorozatunkat és a felzárkózást az előttünk lévőkre. A feladat megoldása nem lesz egyszerű, hiába újonc a Cagliari, otthon 5-1-1-es mérleget produkáltak eddig. Ami természetesen figyelemreméltó. Az viszont már sokkal kevésbé, hogy 23 lőtt góljuk mellé már 32-t gyűjtöttek be, mely statisztikában az otthoni mutató 16-11. Ennek alapján akár még gólesőre is számíthatunk. 

callejon-mertens-insigne-benfica.jpgErre pedig van is esély, mert hátul továbbra is sebezhetőek vagyunk, elöl pedig összekaptuk végre magunkat. Eddig Hamsík húzta a szekerünket, de most már beállt a sorba Insigne és az Inter ellen meglőtte első gólját nálunk Zielinski is. Insignére visszatérve, kis támadónk három bajnoki alatt négyet pakolt be az ellenfeleknek, így ha ma is betalálna egyéni történelmet írna, mert soha nem szerzett még zsinórban négy meccsen gólt a Serie A-ban. Más kérdés, hogy Sarri a padon vagy a kezdőben számol majd vele. Az ész azt is diktálná, hogy kezdjen, mert a legjobb formában lévő támadóról beszélünk, de azt is, hogy pihenjen és a sokkal frissebb Mertens kavargassa a Cagliari védőit. A lehetséges kezdőt boncolgatva érdekes, hogy több lap is úgy gondolja, hogy Jorginho újra csak a csere szerepét kapja meg Sarritól és Diawara fog játszani a helyén. Ha jobban belegondolunk a guineai inkább kezdő már a Napolinál, szóval Jorginho helyét nem is annyira a regista posztján kell keresnünk, hanem a padon. Nekünk, szurkolóknak teljesen mindegy, hogy keveri a lapokat Sarri, csak a végére jöjjön ki úgy, hogy mi nyerjünk velük.

CAGLIARI (4-3-1-2): Storari; Isla, Ceppitelli, Bruno Alves, Pisacane; Dessena, Tachtsidis, Padoin; Barella; Sau, Borriello. All. Rastelli

NAPOLI (4-3-3): Reina; Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam; Zielinski, Diawara, Hamsik; Mertens, Gabbiadini, Callejon. All. Sarri

A bejegyzés trackback címe:

https://forzanapoli.blog.hu/api/trackback/id/tr1512039557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása